fashion days oferte si promotii
sevensins oferte si promotii

sâmbătă, 5 octombrie 2013

Black Friday - visul american sau teapa romaneasca?

By Unknown   Posted at   sâmbătă, octombrie 05, 2013   visul american No comments

Black Friday in Romania aduce promotii si dezamagiri


Fenomenul Black Friday a inceput sa se inradacineze in cultura romaneasca si sa ne tachineze an de an cu promotii si oferte, declansand un instinct de turma in mintea masei de cumparatori avizi de oferte.

Si cand te gandesti ca acum cativa ani Black Friday era doar un simplu subiect pe toate posturile de stiri, in care ne amuzam cum americanii doboara usile magazinelor si se cotonogesc pentru a prinde ofertele cele mai bune. Si te uitai la materialul video in care un puhoi de mirese in devenire, intrau intr-un magazin si luau fiecare cate un brat de rochii de mireasa, ca doar erau la oferta. Si bineinteles ocazionalele paruieli pentru singura rochie din magazin de marimea M. Ni le si imaginam apoi la nunta, imbracate in rochia obtinuta cu greu, cu un zambet larg de satisfactie, in cea mai fericita zi din viata lor... si cu un ochi vanat de la o alta cumparatoare infocata care, spre fericirea miresei castigatoare, a pierdut rochia perfecta.

Dar sa incepem cu inceputul.

Ce este Black Friday?
Ziua de Black Friday este, la americani, prima zi inainte de Thaksgiving si este privita ca fiind prima zi din sezonul de cumparaturi de Craciun. In aceasta zi, foarte multe magazine aleg sa faca reduceri foarte mari la toate, sau doar anumite produse, in special pentru a scapa de vechile colectii si pentru a face loc pentru cele noi. Dar, indiferent de motiv, ziua de Black Friday aduce incasari pentru magazine, intr-o singura zi, cat alte cateva luni, la un loc. Anul acesta (2013) Black Friday pica pe 29 noiembrie.

Wikipedia imi zice (si tin sa fiu de acord) ca numele de Black Friday (Vinerea Neagra) ar fi fost dat de catre politistii din State, care, in acea zi, datorita faptului ca toate magazinele avea oferte si promotii iar toata lumea se grabea sa cumpere ceva, se confruntau cu agitatie, ambuteiaje si o crestere in rata criminalitatii. Aceasta zi fiind privita ca cea mai grea zi din an pentru acestia.

Si ca sa vedeti cam ce inseamna Black Friday din punct de vedere economic, puteti analiza tabelul de mai jos. Se pare ca suma cheltuita in medie de fiecare consumator intrebat in cazul acestui sondaj este in crestere de la an la an , si numarul de cumparatori de asemenea. Ceea ce nu poate insemna decat profituri uriase pentru retaileri.
AnDataPublicatCumparatoriCheltuiti in medieTotal CheltuitiConsumatori intrebatiMarja err
2012Nov 22Nov 25247m$423.66$59.1 billion4,0051.6%
2011Nov 24Nov 27226m$398.62$52.5 billion3,8261.6%
2010Nov 25Nov 28212m$365.34$45.0 billion4,3061.5%
2009Nov 26Nov 29195m$343.31$41.2 billion4,9851.4%
2008Nov 27Nov 30172m$372.57$41.0 billion3,3701.7%
2007Nov 22Nov 25147m$347.55$34.6 billion2,3951.5%
2006Nov 23Nov 26140m$360.15$34.4 billion3,0901.5%
2005Nov 24Nov 27n/a$302.81$27.8 billionn/an/a
Sursa: Wikipedia

Black Friday in Romania
Fenomenul a ajuns si la noi. Comerciantii au realizat potentialul imens de castig al acestui trend si l-au importat si la noi. Dar, ca orice lucru bun adus in Romania din afara, nu este neaparat implementat si bine.
Pentru mine, Black Friday aduce atat promotii cat si dezamagiri. Promotii exista si la noi, si cand vezi totul cu 10 pana la 50-60% mai ieftin nu mai sti cum sa faci sa cumperi mai repede. Dar nu va grabiti, nu totul e "roz" de Black Friday, mai sunt si unu-doua aspecte " negre".

Au trecut deja 2-3 ani de cand se organizeaza aceste vanzari in Romania si, ca si consumator am avut multe de invatat. Ofertele magazinelor prezinta reduceri masive la o gama larga de produse, dar, la o examinare la atenta, iti dai seama ca produsul care este acum redus cu pana la 40%, si pe care tu il urmareai si ti-l doreai de mult timp dar nu te-ai indurat niciodata sa dai atatia bani pe el, are pretul initial (inainte de reducerea superba de Black Friday), cu 30-40% mai mare decat il stiai tu atunci cand il urmareai.

Daca va simtiti revoltati si va intrebati ce e de facut? Parerea mea, nu prea multe. Magazinele maresc preturile cu cateva luni inainte si se se pregatesc bine din timp pentru acest eveniment. Si-au sacrificat o perioada vanzarile si au pariat totul pe ziua de Black Friday, cand o sa afiseze pe eticheta, conform legislatiei in vigoare, pretul inainte de reducere si noul pret redus cu un procent considerabil, dar care nu este cu mult mai avantajos, sau deloc avantajos pentru un cumparator care ar cunoaste pretul real al produslui respectiv.
Nu ma intelege gresit, sunt si oferte avantajoase, dar trebuie gasite si studiate cu grija. Doar eu stiu cati bani am cheltuit intr-o zi de Black Friday chiar dupa ce m-am mutat la casa noua si aveam nevoie sa am si cu ce sa o umplu. Prea multi bani pentru a fi cheltuiti intr-o singura zi, daca stau sa ma gandesc mai bine. Dar per total, in ceea ce ma priveste, a meritat! Chiar aveam nevoie de produsele respective, si daca le-as fi luat inainte cu 2-3 luni sau chiar si in momentul asta, dadeam cu 10-15 milioane mai mult. O investitie buna.

Concluziile
Black Friday este avantajos pentru tine ca si cumparator daca sti cum sa profiti de el. Daca planuiesti sa te duci pe 29 noiembrie prin magazine si sa-ti vezi ce mai gasesti, s-ar putea sa nu ai prea mult succes. (poti bineinteles sa ai si noroc, dar nu poti sa te bazezi pe asta).

Un cumparator bine pregatit pentru Black Friday trebuie sa stie clar: Ce buget are. Ce are nevoie. Care este gama de produse pentru fiecare din produsele de care este interesat, si care este pretul acestor produse inainte de reducere (pretul real, nu cel ingrasat in ajun de sarbatoare). Acest cumparator informat poate sa intre apoi intr-un magazin (sau fie si doar online), poate sa identifice cele mai bune oferte si sa ia cele mai bune decizii.

In cel mai rau caz, daca gasiti o oferta care pare prea buna pentru a fi adevarata, verificati intai pretul mediu al produsului pe unul din site-urile de comparare de produse cum ar fi price.ro sau shopmania.ro. Ati putea sa aveti in fata o adevarata oferta care nu merita ratata, sau o teapa in cel mai pur stil romanesc, pregatita pentru un consumator neavizat.

Tu ce vrei sa-ti cumperi de Black Friday?

Autorul este un consumator obisnuit, avid dupa reduceri si promotii gasirea unui chilipir.

Despre autor

Mai presus de toate sunt un consumator obisnuit. Nu ma dau banii afara din casa si din cauza asta sunt foarte atent la tot ce cumpar. Lucrez in IT si ma pasioneaza gadget-urile si tehnologia dar acord la fel de multa importanta la alegerea oricarui alt produs. Imi place sa ma documentez cu grija inainte sa fac o alegere si vreau sa impartasesc aceste alegeri cu voi.

View all posts by: Consumator Avizat

0 comentarii :

Tu ce parere ai?

Back to top ↑
Connect with Us

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *

© 2013 Consumator informat . WP Mythemeshop Converted by BloggerTheme9
Blogger templates . Proudly Powered by Blogger .